Schliessen
Schliessen

10 medicininių nuovargio priežasčių

Nuovargis – tai viena didžiausių problemų šiuolaikinėje visuomenėje. Ekonomikos pažanga, įvairių sričių laimėjimai keičia gyvenimo tempą versdami žmogų skubėti. Normalu, kad nuvargstama nuo ilgo, sunkaus ir įtempto fizinio arba protinio darbo, gausaus informacijos srauto, emocinės įtampos, stiprių arba monotoniškų dirgiklių. Tačiau kartais nuovargį lemia tam tikros ligos arba būsenos. Štai keletas iš jų:

10 medicininių nuovargio priežasčių

1. ANEMIJA

Viena iš dažniausiai pasitaikančių medicininių priežasčių, dėl kurių jaučiamas nuolatinis išsekimas, yra geležies stokos anemija. Tačiau ir per didelis kiekis geležies arba vitamino B12 trūkumas taip pat gali sukelti nuovargį.

2. MIEGO APNĖJA

Miego apnėja yra būklė, kai miegant protarpiais nutrūksta ir vėl atsinaujina kvėpavimas. Dėl to garsiai knarkiama ir sumažėja deguonies kiekis kraujyje. Kvėpavimo sunkumai reiškia, kad naktį dažnai pabundate ir kitą dieną jaučiatės išsekę. Tai dažniausiai pasitaiko vidutinio amžiaus vyrams, turintiems antsvorio. Alkoholio vartojimas ir rūkymas pablogina situaciją.

3. NEPAKANKAMA SKYDLIAUKĖS FUNKCIJA

Nepakankama skydliaukės funkcija reiškia, kad organizme yra per mažai skydliaukės hormonų (tiroksino). Dėl to jaučiatės pavargę. Taip pat galite priaugti svorio, gali skaudėti raumenis bei sausėti oda. Tai dažniau pasitaiko moterims ir dar dažniau vyresniame amžiuje.

4. CELIAKIJA

Tai visą gyvenimą trunkanti liga, kurią sukelia į glitimą reaguojanti imuninė sistema. Glitimas yra kviečių, miežių ir rugių baltymas, jo galima rasti tokiuose maisto produktuose kaip makaronai, duona, pyragai, grūdai. Be nuovargio, kiti celiakijos simptomai yra viduriavimas, pilvo pūtimas, anemija ir svorio kritimas.

5. LĖTINIO NUOVARGIO SINDROMAS

Lėtinio nuovargio sindromas yra stiprus nuovargis, kuris tęsiasi mažiausiai keturis mėnesius. Gali būti ir kitų simptomų, tokių kaip raumenų ar sąnarių skausmai.

6. DIABETAS

Vienas pagrindinių I ir II tipo diabetų simptomų yra didelis nuovargis. Kiti pagrindiniai simptomai yra stiprus troškulys, dažnas šlapinimasis (ypač naktį) ir svorio kritimas.

7. LIAUKŲ KARŠTINĖ

Liaukų karštinė yra dažna virusinė infekcija, sukelianti nuovargį kartu su karščiavimu, gerklės skausmu ir patinusiomis liaukomis. Dažniausiai pasitaiko paaugliams ir jauniems suaugusiems. Simptomai paprastai išnyksta per 4-6 savaites, tačiau nuovargis gali tęstis dar kelis mėnesius.

8. DEPRESIJA

Be to, kad jaučiate liūdesį, depresija taip pat gali sukelti fizinį nuovargį. Ji gali sutrikdyti miego ritmą, pvz., gali būti sunku užmigti arba galite nubusti anksti ryte, todėl dienos metu jausitės labiau pavargę.

9. NERAMIŲ KOJŲ SINDROMAS

Tai lėtinė jutiminė – motorinė liga, pasireiškianti intensyviu noru judinti kojas. Šis sindromas dažnai sukelia ilgalaikę nemigą naktį ir nuolatinį mieguistumą dieną. Taip pat gali atsirasti nemalonus ropojimo pojūtis arba gilus kojų skausmas. Kad ir kokie būtų simptomai, jūsų miegas bus sutrikęs ir prastos kokybės, todėl visą dieną jausitės labai pavargę.

10. NERIMAS

Jausti nerimą kartais yra visiškai normalu. Tačiau kai kurie žmonės jaučia nuolatinį nekontroliuojamą nerimo jausmą, kuris yra toks stiprus, kad daro įtaką jų kasdieniam gyvenimui.

 

Ilgai besitęsiančio nuovargio atveju svarbu nenumoti ranka į savo savijautą ir pirmiausiai pačiam pasvarstyti, kas vyksta. Organizmas visada siunčia signalus ir jie yra labai tikslūs. Jis kaip labai protinga aparatūra, be reikalo netrukdo. O jei trukdo, reiškia iš tiesų yra problema, nes šiaip sau niekas nevyksta. Todėl ir mes raginame slaugytojus ne tik rūpintis savo slaugomų asmenų būkle ir gerove, tačiau atsakingai vertinti ir savo sveikatą bei jos pokyčius. Visi per įmonę Hausengel dirbantys slaugytojai savo darbo metu Vokietijoje yra apdrausti sveikatos draudimu ūmių ligų atvejams. Konkretūs draudiminiai atvejai gali būti bet kuriuo metu aptariami su asmeniniu konsultantu. Būkime sveiki!