Schliessen
Schliessen

BŪKIME SAUGŪS INTERNETE

Vasario 9 dieną Lietuva kaip kasmet minės Saugaus interneto dieną. Simboliškai ši diena visame pasaulyje minima antro metų mėnesio antros savaitės antrą dieną. Pirmą kartą ši diena buvo pažymėta 2004 metais. Ją iniciavo Europos sąjunga bei ES tinklas INSAFE (Internet Safety for Europe). Ši diena įvairiais renginiais pažymima visame pasaulyje, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinant saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.

BŪKIME SAUGŪS INTERNETE

Foto von Anna Shvets/Pexels

Šiais laikais be interneto mes nebeįsivaizduojame savo gyvenimo: nei asmeninio, nei profesinio. Interneto teikiamos galimybės padeda gauti reikiamą informaciją, geriau pažinti pasaulį, bendrauti, išsakyti savo nuomonę aktualiais klausimais, pirkti prekes ir įsigyti paslaugas. Kartais net nesusimąstome kiek daug mūsų ankstesnių veiklų pakeitė internetas. Prastai pasijutome: anksčiau skubėdavome pas gydytoją, dabar pirmiausiai ieškome atsakymų internete. Pritrūkome idėjų pietums – nebekaupiame receptų knygų, juk visko pilna internete. Reikia apsipirkti – anskčiau keliaudavome iš parduotuvės į parduotuvę, dabar apsiperkame mums patogiu laiku neišeidami iš namų. Ir tokių pavyzdžių yra begalė. Jau nekalbant, kad vaikai mažai išeina į lauką, nes žaidžia internete arba, kas tapo kasdienybe pandemijos akivaizdoje, nebeeina į mokyklą, o mokosi namuose ir vėl gi – internetu. Ko gero internetas ir yra vienas iš labiausiai pasaulį pakeitusių išradimų.

Kad ir kiek privalumų įžvelgtume, kartu internetas mus ir klaidina, įtraukia į įvairias rizikas ir grėsmes. Interneto vartotojai gali susidurti su tokiomis grėsmėmis kaip duomenų vagyste, kompiuterių virusais, patyčiomis ir kitu neteisėtu ir žalingu turiniu, elektroninės prekybos pažeidimais ir kt. Todėl saugumo internete klausimas tampa vis aktualesnis. Kartais nesusimastome, kiek žalos mums gali kainuoti, jei suteiksime tinkamą informaciją interneto vagims. Šviesolaidinis internetas – puiki terpė rinki informaciją, kadangi žmonės dažnai dalinasi informaciją nesuvokdami, kad ją mato ne tik draugai. Būtent todėl svarbu pasitikrinti, ar Jūsų veikla internete saugi.

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos administruojamoje sveitainėje esaugumas galima susipažinti su pavojais, kurie gali kilti dirbant internete:

  •  jūsų kompiuteryje esantys duomenys gali būti pavogti;
  •  į jūsų naudojamas paslaugų paskyras gali būti įsilaužta;
  •  jūsų tapatybė gali būti pasisavinta;
  •  jūs galite būti stebimas trečiųjų asmenų;
  •  jūs galite nukentėti materialiai;
  •  jūsų kompiuteris gali tapti „zombiu“ ir vykdyti atakas prieš kitas sistemas jums nežinant.

Ypatinga interneto erdvė yra socialiniai tinklai. Tai yra patogus ir labai populiarus būdas dalintis informacija bei bendrauti su pažįstamais ir nepažįstamais asmenimis, tačiau be akivaizdžios naudos, socialinių tinklų naudojimas gali lygiai taip pat nukentėti. Minėtoje svetainėje pateikiama keletas patarimų, skirtų būtent socialinių tinklų vartotojams. Pirmiausias patarimas yra kontroliuoti viešinamą informaciją, nes ši informacija paprasčiausiai tampa prieinama visiems.

Socialinių tinklų turinį kuria patys vartotojai, tad nenuostabu, jog naudotojus pasiekiančiam turiniui faktų tikrinimas nėra atliekamas. Apklausos rodo, kad pastebimas didelis vartotojų pasitikėjimas internete randama informacija. Į socialines medijas įsitraukę vartotojai ne visada gali atsirinkti, kuria informacija galima tikėti ir pasitikėti. Siekiant to išmokti yra svarbus medijų ir informacinio raštingumo bei kritinio mąstymo ugdymas. Taigi, galima išskirti du svarbiausius aspektus, padedančius jaustis saugiau internete: kontroliuoti savo skelbiamą informaciją bei kritiškai vertinti gaunamą informaciją.

Hausengel taip pat aktyviai naudojasi socialiniais tinklais ir kuria savo bendruomenę, nes tai puiki proga greitai perduoti informaciją bei palaikyti nuolatinį nepertraukiamą ryšį su mūsų esamais ir potencialiais slaugytojais. Todėl kviečiame Jus aplankyti mūsų Facebook profilį, sekti jame mūsų naujienas bei dalintis mums visiems aktualia informacija. Mus rasite Hausengel Lietuva.

Linkime Jums nepaklysti interneto platybėse!

Daugiau svarbios informacijos internetinio saugumo klausimais rasite:

https://www.esaugumas.lt/lt/saugus-darbas-internete/297

https://www.esaugumas.lt/lt/socialiniu-tinklu-saugumas/305