Schliessen
Schliessen

Demencija: patarimai slaugytojams

Savo darbe slaugytojai nuolat susiduria su pačiomis įvairiausiomis pagyvenusių žmonių ligomis ir būklėmis. Vis gi sergančiųjų demencija globa kelia gerokai didesnį slaugytojo pastangų ir laiko poreikį. Per Hausengel dirbatys slaugytojai taip pat pastebi, kad demencija sergančių pacientų nuolat daugėja. Apie tai, kaip reikėtų elgtis sudėtingose situacijose,  neretai jie pasikalba su savo asmeninėmis konsultantėmis, kurios mielai išklauso ir padeda rasti bendrą sprendimą kartu su slaugomo asmens šeimos nariais.

Tenka pripažinti, kad demencija nėra išgydoma. Pagrindiniai demencijos gydymo būdai yra elgesio terapija ir nemedikamentinės priemonės, t. y. socialiniai ir aplinkos pakeitimai, muzikos ir šokio terapija, farmakoterapija, o kartais tinkamos priežiūros įstaiga.  Labiausiai slaugytojus trikdo prižiūrimo žmogaus nuolatinis klausinėjimas to paties bei negebėjimas sklandžiai reikšti mintis. Čia padėti gali bendravimo strategija, ko pasekoje  sumažėja stresas, o bendravimas pagerėja. Štai dažniausiai pasitaikantys bendravimo sunkumai, kuriuos gali patirti demencijos kamuojamas žmogus ir keletas patarimų, padėsiančių lengviau valdyti situaciją:

Atminties praradimas

Kreipkitės į tokį žmogų vardu, kad patrauktumėte jo dėmesį pokalbio metu. Kalbėkitės su demencija sergančiu žmogumi jo akių lygyje. Pakartokite, jeigu nesate tikri, kad žmogus jus išgirdo ir suprato, ką pasakėte. Jeigu pokalbyje dalyvauja keli žmonės, pasistenkite, kad vienu metu kalbėtų tik vienas žmogus. Atsargiai priminkite pašnekovui, apie ką jūs arba jis kalba, pavyzdžiui: „Tu ką tik man sakei, kad...“.

Sunkumai formuluojant mintis

Skatinkite pasižymėti svarbius dalykus, pvz., kalendoriuje.  Galima ant durų ir stalčių priklijuoti užrašus ir paveikslėlius, kad primintumėte, kas kur yra. Šalia telefono laikykite popieriaus ir rašiklį. Svarbu kiekvieną dieną aptarti svarbiausius dalykus. Neapkraukite atminties nesvarbiais dalykais. Leiskite demencija sergančiam žmogui dalyvauti priimant sprendimus ir stenkitės neperimti atsakomybės už jo gyvenimą.

Suvokimo problemos

Šiek tiek palaukite ir leiskite demencija sergančiam žmogui apgalvoti tai, ką pasakėte arba ko paklausėte. Naudokite gestus ir kitas nežodinės komunikacijos priemones. Pasirūpinkite, kad niekas neblaškytų dėmesio ir aplinkui nebūtų triukšmo. Jeigu demencija sergančio žmogaus dėmesys nukrypsta, atsargiai jam  priminkite apie pokalbio temą. Kalbėkite lėtai, aiškiai, įprastu garsumu. Formuluokite trumpus, paprastus sakinius. Pabrėžkite esminius žodžius. Venkite vaizdingų posakių, nes žmogus juos gali suprasti tiesiogiai: vietoj „sumainė žiedus“, geriau sakykite „susituokė“.

Žodinės išraiškos problemos

Jei tik įmanoma, stenkitės neklausinėti, nes pašnekovas jaus spaudimą atsakyti. Geriau ką nors pasiūlykite, pvz.: „Gal išgerkime arbatos?“ arba „Eime pasivaikščioti“.  Jeigu demencija sergantis žmogus niekaip neranda tinkamo žodžio, pamėginkite pasiūlyti jam galimą variantą, bet neužbaikite sakinio už jį . Svarbu atidžiai stebėti jo  nežodinės komunikacijos signalus (kūno kalbą, veido išraišką), kad geriau jį suprastumėte.

Daugiau informacijos apie demenciją ir kitas ligas bei būkles rasite mūsų nuotolinio slaugos mokymo pagal §45b SGB XI medžiagoje,  kuri supažindins Jus su svarbiausiomis slaugos proceso temomis. Jūs gausite patarimų ir informacijos, liečiančios kasdieninį slaugytojo darbą,  kad galėtumėte atitinkamai reaguoti įvairiose slaugos proceso situacijose.