Schliessen
Schliessen

Hausengel kovoje prieš koronavirusą

Koronaviruso padariniai Vokietijoje ir Europoje slaugytinus asmenis paliečia ypatingai skaudžiai. Nors šiuo metu situacija slaugoje palyginti yra stabili, visgi slaugytini asmenys, jų artimieji ir patys slaugytojai esant tokiai dinamiškai situacijai nerimauja dėl slaugos ir rūpybos situacijos ateityje ir tikisi didesnio palaikymo politiniame lygmenyje.

„Ar ne gėda, kai viešoje diskusijoje pirmiausiai keliamas klausimas, kas nuims šparagų derlių? Argi neturėtų būti daug svarbiau, kaip užtikrinti slaugą daugiau kaip 300.000 namų ūkių, kur reikalinga slaugytojų iš rytų Europos pagalba?“, piktinasi Juliane Bohl, Hausengel Holding AG tarybos narė. Koronakrizė padarė didžiulę įtaką daugeliui privačiuose namų ūkiuose dirbančių slaugytojų iš rytų Europos bei šeimoms, kurios samdo tokius slaugytojus. Šiuo metu, bent jau įmonėje Hausengel, situacija dar nėra dramatiška, esami klientai yra aprūpinti, tačiau kai kurioms kitoms įmonėms ši situacija yra ir išlikimo grėsmė. Jei situacija taps dar sudėtingesnė, kad pavyzdžiui slaugytojui teks išvykti, o jį keičiantis slaugytojas negalės atvykti, ambulatorinės priežiūros gali nebepakakti. „Šeimos, kurias tai liečia, yra sutrikusios, nes savo slaugytiniems šeimos nariams negali rasti nei slaugytojo, nei ambulatorinės priežiūros tarnybos. Stacionarinės priežiūros įstaigos taip pat nebepriima. Jau šiandien artimuosius slaugantys šeimos nariai yra perkrauti, o valstybė neturėtų ir negali tikėtis, kad viskuo pasirūpinti pakanka šeimos pajėgumų.“, aktualią situaciją aiškina ponia Bohl.

Hausengel ragina politikus veikti

Dėl uždarytų valstybių sienų ir būsimų ribojimų, kuo toliau, tuo mažiau slaugytojų gali atvykti į Vokietiją. Arba apskritai kol kas nenori išvažiuoti, nes bijo galimų problemų dėl grįžimo į tėvynę ateityje.

Hausengel ragina federacinę vyriausybę, rasti praktišką ir greitą sprendimą slaugytojams, kurie atvyksta į Vokietiją darbo tikslais. Nėra svarbu iš kokios šalies Jūs esate. Kalba eina ne apie tam tikro leidimo išdavimą. Slaugytojai yra tiesiogiai priklausomi nuo transporto įmonių, kadangi dažniausiai jie atvyksta ne savo nuosavu automobiliu. Asmenų pervežimas slaugytojams iš rytų Europos turi būti užtikrintas ne tik Vokietijos viduje, bet ir kertant valstybių sienas.

Ne gana to, yra būtinas slaugytojų aprūpinimas apsauginėmis priemonėmis, tokiomis kaip pirštinės, dezinfekcinės priemonės bei apsauginės veido kaukės. Šių priemonių įsigijimas šiuo metu yra labai sudėtingas arba įmanomas tik perkant jas labai brangiai. Planuojant centralizuotą aprūpinimą apsauginėmis priemonėmis, yra svarbu jomis aprūpinti ir slaugytojus iš rytų Europos.

Slaugytojų Vokietijoje teikiamos paslaugos yra labai reikšmingos visai sistemai

Ponia Bohl akcentuoja padėties svarbą: „Mes žinome, kad dabartinė situacija visai federalinei vyriausybei kelia labai sudėtingas užduotis. Visgi mes norime atkreipti dėmesį, kad šių slaugytojų įnašas į Vokietijos ambulatorinės priežiūros sistemą yra labai svarus, apie 300.000 namų ūkių yra tiesiogiai priklausomi nuo šios rūpybos formos. Ambulatorinės priežiūros tarnybos negali to sušvelninti, netgi priešingai. Slaugytojai iš užsienio jiems taip pat nuimtų dalį krūvio, o tai dabartinėje situacijoje būtų tikras išsigelbėjimas.“ Dabartinė situacija rodo, kad slaugytojai iš rytų Europos svariai prisideda prie slaugos ir priežiūros organizavimo Vokietijoje.

Žinutė iš Hausengel užsakovo kaip pavyzdys parodo, kaip jaučiasi šioje situacijoje artimąjį slaugantys šeimos nariai: „Dešimtmečius politikams nereikėjo rūpintis tuo, kad daugelis šeimų savo pagyvenusių artimųjų slauga pasirūpindavo privačiai. Tokiu būdu oficialūs slaugos namai nebuvo labai plačiai naudojami. Tačiau dabartiniu metu šios šeimos yra tiesiog paliktos likimo valiai. Yra būtina išsaugoti atvykimo ir išvykimo galimybę slaugytojams iš rytų Europos šalių! Be to, reikia atkreipti dėmesį į tas šeimas ir jų finansines galimybes, jei jie kartais liktų be savo slaugytojo iš užsienio ir turėtų patys rūpintis savo artimaisiais senjorais. Slaugos namai šiuo metu praktiškai nebepriima naujų gyventojų. Tačiau net ir už juos šeimos nariams tenka mokėti papildomai."

Hausengel prisiima socialinę ir verslo atsakomybę

Jau prieš keletą savaičių Hausengel ėmėsi tam tikrų atsargumo priemonių taip reaguodami į koronos-krizės padarinių lengvinimą. „Mūsų slaugytojams mes pateikėme nenumatytų situacijų gaires. Dauguma iš jų prailgino savo darbo sutartis, kad galėtų ilgiau likti Vokietijoje. Ne mažiau svarbu, kad dirbant per mūsų įmonę jiems yra suteiktas privatus vokiškas sveikatos draudimas, kuris, savaime suprantama, perimtų gydymą net ir užsikrėtimo koronavirusu atveju. Kadangi mes turime ne vieną ambulatorinės priežiūros tarnybą Heseno, Šiaurės Reino-Vestfalijos ir Bavarijos žemėse, esame pasirengę suteikti slaugytojams ir šeimoms kompetentingas konsultacijas bei pagalbą.“, teigia ponia Bohl. Taip pat ir Hausengel darbuotojams vietoj darbo biure buvo sudarytos sąlygos darbui iš namų, kad karantino atveju tiek šeimų, tiek slaugytojų konsultantai galėtų ir toliau esant reikalui būti pasiekiami. „Mes atidžiai stebime COVID-19 protrūkio padarinius bei oficialius atsakingų ministerijų veiksmus bei pateikiamas veiklos gaires. Visų susijusių asmenų sveikata ir stabilios rūpybos situacijos išlaikymas mums yra svarbiausias prioritetas. Tačiau tam yra būtinos tam tikros politinės ir struktūrinės sąlygos. Būtent siekiant apsaugoti tuos, kurie šiuo metu yra labiausiai nuo to priklausomi, t.y. vyresni ir slaugytini visuomenės nariai, yra būtini greiti ir nekomplikuoti procesai.", situaciją apibendrina ponia Bohl.

Hausengel aktualijos
Čia rasite visus Hausengel pranešimus tokiomis temomis kaip slauga ir priežiūra, o taip pat patarimų ir įdomybių
Visos naujienos

Ribojimų, keliaujantiems į Vokietiją, atlaisvinimas

Remiantis Robert-Koch instituto duomenimis, koronaviruso skaičiai nuolat mažėja. Gegužės pradžioje buvo atsisakyta daugelio, su pandemija susijusių ribojimų. Daugelyje vietų buvo atšaukta apsauginių…

Slaugytojų vakcinacija nuo korona viruso

Šiuo metu prioritetine tvarka vakcinuojami vyresni žmonės bei žmonės, sergantys tam tikromis ligomis, kadangi jie yra priskiriami aukštos rizikos grupei  korona viruso atveju  ir apsauga jiems yra…

Kelionių ribojimai atvykstantiems iš viruso mutacijų regionų: Kas galioja?

Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą bei mažinti viruso mutacijų atvejų skaičių, nuolat yra atnaujinami ribojimai atvykstantiems į Vokietiją. Atvykstantiems iš Europos sąjungos šalių narių iki vakar…