Schliessen
Schliessen

Kai trūksta saulės šviesos

Žiemos laikotarpiu žmonėms būdingas imuninės sistemos silpnėjimas pasireiškia ne vien dėl šviežių sezoninių daržovių ar vaisių stygiaus. Įprasta manyti, jog šiuo metu laiku šaltėjantis oras kelia didžiausią riziką mūsų sveikatai, tačiau saulės šviesos trūkumas taip pat gali lemti pablogėjusią savijautą. Kuo svarbi saulės šviesa žmogaus organizmui ir kaip kompensuoti jos trūkumą žiemą? 

Kai trūksta saulės šviesos

Saulės poveikis svarbus ne vien tik dėl gražaus odos įdegio. Saulė labai susijusi tiek su fizine, tiek su psichologine žmogaus sveikata. Vienas svarbiausių saulės šviesos aspektas yra tai, kad ji yra pagrindinis vitamino D šaltinis. Žmogaus organizmas apie devyniasdešimt procentų jo pasigamina veikiant tiesioginei saulės šviesai ir tik dešimt procentų vitamino D gaunama su maistu. Vitaminas D turi įtakos atminčiai, stiprina imuninę sistemą, padeda sergant odos ligomis, pavyzdžiui, – psoriaze, egzema. Kalbant apie saulės šviesą, norint gauti vitamino D dienos dozę, saulės šviesoje šiltuoju metų laiku reikėtų būti dešimt penkiolika minučių, atidengus ketvirtį kūno, neišsitepus apsauginiais kremais. Tačiau svarbu žinoti, jog ilgesnis laikas saulėje be apsaugos priemonių jau yra žalingas. Tuo tarpu pagrindinis vitamino D šaltinis rudenį bei žiemą turėtų būti teisinga subalansuotas ir suderintas maistas.

Taigi saulės trūkumas, būdingas ypač žiemos metu, neabejotinai turi įtakos sveikatai. Lietuviškas ruduo, kai anksti temsta, o dienos metu saulę dengia tankūs pilki debesys, kas penktam žmogui Lietuvoje apsunkina gyvenimą nuolatiniu mieguistumu, energijos stoka ir apetito padidėjimu – ypač norima paprastųjų angliavandenių, pavyzdžiui, saldumynų. Tamsiuoju metų laiku žmogui gali pasireikšti ir miego sutrikimai – ilgai miegant, niekaip nepailsima, be to, kamuoja prasta nuotaika, sumažėja darbingumas, gali atsirasti dirglumas, kaltės jausmas, netgi savivertės problemos.

Dabartinis gyvenimo tempas sukuria sąlygas, jog mes vis rečiau būname lauke, kasdien praleidžiame daug laiko patalpose: namuose, darbe, keliaudami automobiliu, sportuodami sporto salėse. Apie to pasekmes dažnai nesusimąstome. Natūrali dienos šviesa lemia produktyvumą, gerą savijautą, kokybišką poilsį bei tinkamą organizmo veiklą. Tačiau tyrimai rodo, kad vienas iš šešių europiečių gyvena namuose, kuriuose nuolat būna per tamsu. Tokios prietemos neigiamos pasekmės ypač išryškėja rudenį.

Todėl geriausias patarimas pačiu paprasčiausiu būdu pasirūpinti savimi yra laikas, skirtas sau gryname ore. Taip pat verta atkreipti dėmesį į šviesesnes sienų ir užuolaidų spalvas, reguliariai pasirūpinti langų valymu, vengti langus užstojančių medžių. O mūsų slaugytojams linkime prasmingai išnaudoti pertraukas: pasivaikščiojimas gryname ore daro tikrus stebuklus!