Schliessen
Schliessen

Kaip bendravimą su senyvais žmonėmis paversti maloniu ir neerzinančiu

Sudėtinga bendrauti su vyresniais žmonėmis? Tokių pokalbių metu dažnai pykstate, suirztate? Kodėl taip yra? Galbūt todėl, kad jie nuolat kritikuoja, patarinėja ir kišasi į jūsų gyvenimą. Ką daryti? Psichologai pateikia keletą patarimų, kaip bendrauti su garbaus amžiaus žmonėmis:

  • Jokiu būdu nesiginčykite su senais žmonėmis. Susitaikykite su tuo, kad vyresnių žmonių nepakeisite. Pirmiausia keiskitės patys, keiskite savo požiūrį į tai, kas vyksta.
  •  Imkitės iniciatyvos. Kartais sunku priimti vyresnių žmonių, ypač tėvų, pasikeitimą, nes prisimenate juos kitokius. Pamažu keiskite santykių pobūdį – nustokite teisintis, aiškintis, atlikti vaiko vaidmenį. Tai – ilgas ir sudėtingas procesas.
bendravimas su vyresnio amžiaus žmonėmis
  • Nepriminkite nemalonių dalykų. Senesni žmonės vertina viską, kas vienaip ar kitaip atitraukia juos nuo fizinių negalavimų, niūrių minčių ir išgyvenimų. Todėl nedovanokite tėvams keptuvės, kavos virimo aparato, skalbimo mašinos ir pan. Senyvo amžiaus žmones pradžiuginsite skirdami jiems savo laiko. Praleiskite laiką drauge linksmai, neįprastai, kokybiškai.
  • Priimkite žmones tokius, kokie jie yra. Tėra vienas būdas pagerinti santykius su pagyvenusiais žmonėmis. Leiskite senoliams būti tokiais, kokie jie yra. Gerbkite jų pasirinkimus, kad ir pačius vaikiškiausius. Vykdykite net ir kvailiausius jų prašymus.
  • Įsivaizduokite save jų vietoje. Anksčiau ar vėliau visi pasensime. Vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo kelionė artėja į pabaigą, ir jūsų laukia tas pats – tai tik laiko klausimas. Įsidėmėkite – bendravimas su senukais tam tikra prasme yra bendravimas su savimi.
  • Atleiskite. Kiekvieną dieną pradėkite tarsi nuo balto lapo. Pamirškite vakarykštes nuoskaudas. Atsiminkite, kad tėvai – patys artimiausi žmonės.
  •  Nekaltinkite savęs. Dažnas vidutinio amžiaus žmogus, galvodamas apie bendravimą su vyresnio amžiaus tėvais, pagalvoja, kad jaučiasi pavargęs. Stenkitės išlikti optimistais, juk nesame kalti, kad artimieji sensta.
  • Nuoširdžiai domėkitės senoliais. Vyresnio amžiaus žmonės kartais sunku patikėti, kad jie kažkam reikalingi. Jie neretai sunku žiūrėti į save veidrodyje, jie savęs nemyli. Nuoširdus dėmesys suteiks jų gyvenimui džiaugsmo ir prasmės.

Pasigilinkite į vadinamąsias „technines charakteristikas“. Psichologai aiškina – šalia vyresnių žmonių erzinamės, nes nesuvokiame paprasto dalyko – tie žmonės jau kitokie. Jie prastai mato, prastai girdi, sunkiai vaikšto, ką jau kalbėti apie vidus organų funkcijas. Jie tik atrodo kaip mes, o laikas jiems bėga kitaip.

Šie psichologų apibendrinti patarimai galioja ne tik tėvų ir vaikų santykiuose. Slaugytojams, kurie šalia slaugomų žmonių praleidžia beveik visą dieną, gera asmeninė savijauta taip pat daugiausiai priklauso nuo požiūrio ir nusistatymo. Todėl yra svarbu suprasti: senukai – žmonės, kurie tarsi gyvena kitokioje koordinačių sistemoje!