Schliessen
Schliessen

Karantino taisyklės grįžtantiems į Lietuvą

Švelninant karantino sąlygas, greta kelionių keltu pradedami vykdyti reguliarūs tarptautiniai skrydžiai. Tad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena karantino ir izoliacijos (saviizoliacijos) taisykles, grįžtantiems į Lietuvą iš kitų šalių.

Pasirinkusiems kelionę lėktuvu svarbu žinoti, kad lėktuvuose ir oro uoste keleiviai privalo dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius bei laikytis nustatytų elgesio taisyklių. Šios taisyklės rekomenduoja naudotis apsaugos priemonėmis, palaikyti saugų atstumą nuo kitų žmonių, rūpintis rankų higiena, vartoti saugų maistą ir vandenį, nuolatos sekti savo sveikatos būklę.

Visi į Lietuvą sugrįžę asmenys privalo izoliuotis 14 dienų laikotarpiui namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje, todėl atvykstantiems rekomenduojama iš anksto užpildyti elektroninę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) anketą (https://keleiviams.nvsc.lt/lt/form), kuria sutinkama laikytis izoliacijos sąlygų. Tokią pačią popierinę anketos formą keliautojai galės užpildyti ir atvykimo salėje. Žmonės, atsisakę pildyti anketą ir laikytis numatytų sąlygų, bus izoliuojami savivaldybės paruoštose patalpose.

Kaip teigia Sveikatos apsaugos ministerija, terminale grįžusiems asmenims bus dezinfekuotos rankos, patikrinta temperatūra, pateikiama anketa arba nuskaitomi užpildytų anketų QR kodai ir apklausta dėl koronaviruso infekcijai (COVID-19) būdingų simptomų. Jei bus įtariamas užsikrėtimas – žmogus nedelsiant bus izoliuotas atskiroje patalpoje, kur jam bus iškviesta greitoji medicinos pagalba. Visi kiti atvykę asmenys bus įpareigoti per 24 valandas užsiregistruoti į mobilųjį punktą tepinėlio paėmimui. Neturintiems savo transporto nuvykti į izoliacijos vietą arba galimybės izoliuotis savo namuose, patariama dar prieš atvykstant į Lietuvą kreiptis į savivaldybės, kurioje yra priregistruotas arba į kurią atvyko, administraciją, kad jiems būtų suteikta reikalinga paslauga ir netektų ilgai lūkuriuoti oro uoste. Neturintys simptomų žmonės, kuriems nereikalinga izoliacijos vieta, transportas, galės vykti namo nuosavu transportu arba juos pavežti galės artimieji.

Primenama, kad izoliacija netaikoma užsienio valstybių piliečiams, tranzitu vykstantiems per Lietuvą, sveikatos priežiūros specialistams, atvykstantiems teikti transplantacijos paslaugų, oficialių delegacijų nariams, diplomatams ir specialiesiems kurjeriams, taip pat Lietuvos ir Lenkijos piliečiams, grįžusiems ar atvykusiems darbo, verslo ar studijų reikalais.

Keliautojai, kuriems kelionės metu ar 14-os dienų laikotarpiu po jos atsirado į gripą panašių simptomų, turi nedelsdami skambinti į Karštąją koronaviruso liniją 1808, o jei kyla grėsmė sveikatai – skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 ir informuoti apie savo kelionės pobūdį (šalį, trukmę) bei pasireiškusius simptomus.

Linkime būti sveikais, saugoti save bei savo aplinką!

Hausengel aktualijos
Čia rasite visus Hausengel pranešimus tokiomis temomis kaip slauga ir priežiūra, o taip pat patarimų ir įdomybių
Visos naujienos

Ribojimų, keliaujantiems į Vokietiją, atlaisvinimas

Remiantis Robert-Koch instituto duomenimis, koronaviruso skaičiai nuolat mažėja. Gegužės pradžioje buvo atsisakyta daugelio, su pandemija susijusių ribojimų. Daugelyje vietų buvo atšaukta apsauginių…

Slaugytojų vakcinacija nuo korona viruso

Šiuo metu prioritetine tvarka vakcinuojami vyresni žmonės bei žmonės, sergantys tam tikromis ligomis, kadangi jie yra priskiriami aukštos rizikos grupei  korona viruso atveju  ir apsauga jiems yra…

Kelionių ribojimai atvykstantiems iš viruso mutacijų regionų: Kas galioja?

Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą bei mažinti viruso mutacijų atvejų skaičių, nuolat yra atnaujinami ribojimai atvykstantiems į Vokietiją. Atvykstantiems iš Europos sąjungos šalių narių iki vakar…