<
Schliessen
Schliessen

Senjorų slauga, esant karštam orui

Pagyvenusių žmonių slauga ir priežiūra yra sudėtinga ir atsidavimo reikalaujanti užduotis. Ši profesija reikalauja didelės atsakomybės už kito žmogaus gyvybę. Slaugytojai dažniausiai pirmieji gali pastebėti neraminančius simptomus, galinčius įtakoti prastėjančią prižiūrimų asmenų savijautą.

Vienas iš faktorių, į kurį būtina atkreipti dėmesį slaugant pagyvenusius asmenis, yra dehidratacija, kuri yra dažna senyvo amžiaus žmonių problema. Kadangi bėgant metams mūsų organizmo funkcijos keičiasi, organizme silpsta troškulio centro jautrumas vandens trūkumui. Tai reiškia, kad su laiku mažėja poreikis gerti ir troškulio pojūtis arba jo apskritai nebelieka. To priežastis yra ta, kad impulsai, kuriuos kraujo apytaka siunčia smegenims, troškulio centre yra pernelyg lėtai apdorojami. Tačiau troškulio jausmo netekimas nereiškia, kad sumažėja vandens organizme poreikis. Tyrimai parodė, kad senjorai per dieną išgeria tik apie pusę litro vandens, taigi viso labo maždaug trečdalį vidutinio dienos poreikio. Tai yra labai pavojinga, nes dehidratacija senyvo amžiaus žmonėms pasireiškia labai greitai, ypač jei vartojami medikamentai, kurie gali dar labiau paspartinti šį procesą.

Kaip galima atpažinti, kad organizmas dehidratuoja?

Sunkios dehidratacijos atveju pagrindiniai simptomai yra gana lengvai atpažįstami:

  • Sausos ir trūkinėjančios lūpos,
  • Karščiavimas, alsavimas ir dažnesni širdies dūžiai,
  • Primerktos akys, regėjimo sutrikimai, svaigimas ir pykinimas.
  • Vidurių užkietėjimas, traukuliai, raumenų ir galvos skausmai.

Nuolatinės dehidratacijos poveikis

Nuolatinis vandens trūkumas senyvo amžiaus žmonėms gali privesti prie šių problemų:

  • Inkstų funkcijos sutrikimas – tai padidina šlapimo takų susirgimų arba šlapimo pūslės vėžio riziką,
  • Dehidratacija taip pat įtakoja kraujo tirštėjimą, o tai vėl gi sąlygoja kraujo krešulių susidarymą bei didina labai pavojingos plaučių embolijos riziką – didėja ir širdies koronarinės ligos rizika,
  • Didėjant rizikai susirgti širdies koronarine liga, kyla rizika nualpti ar prarasti sąmonę,
  • Atsiranda judėjimo sutrikimai, pasireiškia organizmo užrūgštėjimas, silpsta organų funkcijos, jie pradeda nebeveikti.

Kaip to pasekmė, ypač sunkiais atvejais, gali ištikti net mirtis.

Kaip išvengti dehidratacijos?

Vyresnio amžiaus žmonėms pakanka išgerti bent jau 5 stiklines vandens per dieną! Pagal skonį galima įspausti citrinos arba įdėti mėtos lapelių, ir tokiu būdu paįvairinti skonį.

Pakankamas skysčių vartojimas daro teigiamą poveikį nuotaikai, bendrai sveikatos būklei ir reabilitacijos rezultatui, o taip pat atitolina senėjimo procesus. VANDUO padeda šalinti šalutinius medžiagų apykaitos produktus, palaiko normalią sąnarių būklę, saugo audinius bei organus. Vertėtų nepamiršti, kad kavos ir arbatos gėrimas neįskaičiuojamas į išgeriamo vandens kiekį, kadangi šie gėrimai nepasižymi hidratizuojančiomis savybėmis.