Schliessen
Schliessen

Sporto klubas smegenims

„Įsivaizduokite, kad gimstate be atminties. Kas tuomet būtumėte? Ogi niekas, nes jei neturite atminties, neturite nieko. Jei paklausčiau, kas esate, iškart imtumėte ieškoti atsakymo savo atminties kloduose. Jūsų atmintis – tai klijai, kurie iš atskirų dalių sulipdo jūsų gyvenimą į visumą. Savimi esate tik dėl nepaprastos savo atminties. Esate duomenis sauganti būtybė, o atmintis saugo jūsų gyvenimą. Jei neturėtumėte atminties, negalėtumėte mokytis, mąstyti, neturėtumėte protinių gebėjimų, net nežinotumėte, kaip užsirišti batų raištelius. <...> Atmintis yra mūsų egzistencijos pamatas. Ji lemia mūsų sprendimų kokybę, vadinasi, visą mūsų gyvenimą.“ („Neribota atmintis“, K. Horsley)

Sporto klubas smegenims

Neskaitant to, kad atmintis yra mūsų egzistencijos pagrindas, kalbant apie jos susilpnėjimą ar praradimą, pirmiausiai pagalvojame apie senatvę. Senyvą amžių lydi daugybė stipriai įsigalėjusių stereotipų. Žodis „senas“ dažnai asocijuojasi su piktumu, vienišumo jausmu, nepasitenkinimu, apatija ir t.t. Su amžiumi keičiasi žmogaus charakteris ir įpročiai. Tačiau psichologai teigia, kad nors būdas su amžiumi kinta, laimingi galime būti ir savo gyvenimo rudenį. Pastebėta, kad lengviau senatvę priima tie žmonės, kurie gyvena harmonijoje su savimi ir aplinka. Sunkiau yra tiems, kurie yra nusivylę gyvenimu ir savo svajones vis atidėliojo ateičiai.

Būtent viena iš didžiausių baimių pasenti yra susijusi su atminties netekimu ar aštraus proto praradimu. O čia svarbiausias momentas yra tai, kad atminties lavinimui būtinas reguliarus ir atkaklus darbas kaip sportuojant. Tad jei norite, kad Jūsų protas veiktų puikiai – duokite jam darbo! Atminties lavinimas yra ne magija, o tik disciplinuotas darbas, kuris gali būti labai smagus! Specialistai pateikia daugybę technikų ir rekomendacijų, kurios padeda išsaugoti atmintį bei proto aštrumą. „Pradėkime nuo to, kad smegenims reikia duoti darbo. Tai yra sąmoningas dėmesys, bet kokia protinė veikla, kuriai reikia sukaupto dėmesio“, – teigia doc. K. Skauminas. Kitas dalykas – judėjimas. Smegenims reikia, kad kūnas judėtų. Bent 3 kartai per savaitę po 30 ar 60 minučių aktyvaus fizinio judėjimo yra vienas iš veiksnių, senatvėje sumažinančių Alzheimerio, demencijos riziką.

Smegenims ne mažiau svarbu yra socialumas ir bendravimas. Tačiau problema ta, kad senjorai vis mažiau bendrauja, nes turi mažiau galimybių ir progų tą daryti. Vienas iš veiksnių, dėl kurių smegenys gali ilgiau funkcionuoti, yra žaidimai. Pasirodo, įvairūs žaidimai, tarp jų ir stalo žaidimai, ypač tie, kuriuose dalyvauja daugiau nei vienas žmogus, smegenims duoda didžiulę naudą. Kitas svarbus aspektas yra poilsis. Mūsų kūrybiškumas, naujos idėjos labai susijusios su poilsiu, sugebėjimu ilsėtis be jokio išankstinio plano. Taip, kaip darydavome vaikystėje, kai išbėgdavome į kiemą ir nežinodavome, ką ten veiksime, bet reaguodavome į aplinką.

Svarbu įtikinti smegenis, kad joms reikia mokytis Žmonės išbando daugybę būdų treniruodami savo smegenis. Pavyzdžiui, kai kurie specialiai važinėja į darbą skirtingais keliais, kad nebūtų kito pasirinkimo ir reikėtų galvoti. Nauji dalykai, kuriuos mokomės, yra labai sveika. Tai gali būti ir kalba, ir žaidimas ar kas nors, ko dar nežinome“, – sako doc. K. Skauminas. Norintiems mokytis naujų dalykų, vyresniame amžiuje labai svarbu surasti sau tinkantį būdą. Teigiama, kad svarbu yra ne informacija ar turinys, o kiek tai kelia iššūkių konkretaus žmogaus smegenims, kiek tai žadina smalsumą ir motyvaciją. Vieniems tai yra žaidimai, kitiems užsienio kalba, kelionės arba menas. Nepaisant tobulėjančių technologijų ir joms pritaikytų mokymo programų, rezultatas vis tiek priklauso tik nuo žmogaus.

Tikime, kad šie aptarti aspektai paskatins ne tik susimąstyti apie tai, ką galime padaryti šiandien, kad ateityje galėtume ilgiau džiaugtis pilnavertišku gyvenimu. Ypač dirbantiems slaugos srityje aktualu suprasti ir tinkamai įvertinti senėjimo procesus, bei tinkamai prisidėti prie senyvo amžiaus slaugomų asmenų gyvenimo kokybės gerinimo. Per įmonę Hausengel dirbantys slaugytojai yra nuolat skatinami kelti savo sakitmeninio raštingumo lygį. Daugelis jau pastebėjo, kad didžioji dalis procesų, liečiančių sutartis, sąskaitas bei komunikaciją, jau persikėlė į skaitmeninę erdvę. Slaugytojai gali gilinti savo žinias slaugos srityje mūsų Hausengel akademijos nuotolinio mokymo platformoje. Akivaizdu, kad visi šie nuolatinio mokymosi reikalaujantys procesai ne tik palengvina mūsų kasdienybę, bet ir teigiamai veikia mūsų protinį pajėgumą!