Schliessen
Schliessen

ŠVARIOS RANKOS – SAUGIOS RANKOS

Gegužės 5-oji – Pasaulinė rankų higienos diena. Tai puiki proga prisiminti gydytoją Ignazą Semmelweissą, kuris 19 a. viduryje bandė įtikinti gydytojus, jog reikia plauti rankas, tačiau buvo kolegų nepripažintas, išjuoktas ir netgi uždarytas į psichiatrinę ligoninę. Trys asmenybės – Ignazas Semmelweisas, Johnas Snowas ir Thomasas Crapperis – yra laikomi dabartinių kasdienių praktikų, tokių kaip rankų plovimas, švaraus vandens gėrimas ar tualeto vandens nuleidimas, iniciatoriai ir pradininkai. Kol nebuvo atrasti mikrobai, sukeliantys ligas, dauguma žmonių tikėjo, kad ligos yra sukeliamos blogio dvasių. Šiandien pandemijos akivaizdoje mes esame priversti laikytis tam tikrų suvaržymų bei saugumo priemonių. Ir visgi kaip viena efektyviausių, o kartu ir paprasčiausių priemonių kovoje prieš korona virusą yra elementarus rankų plovimas!

Rankų plovimas muilu laikoma įprasta asmeninės higienos procedūra. Vis gi, rankų plovimo reikšmė infekcinių ligų profilaktikai pastebėta tik 19 a. viduryje. Medikų ir ligonius prižiūrinčių asmenų rankų nešvara yra vienas svarbiausių mikroorganizmų pernešimo nuo vieno asmens kitam rizikos veiksnių, o rankų plovimas – viena svarbiausių procedūrų, siekiant išvengti infekcijų. 2002-aisiais metais Kauno 2-oje klinikinėje ligoninėje atlikus eksperimentą ir įvertinus rankų plovimo techniką paaiškėjo, kad didelė dalis medikų rankas plauna netaisyklingai. O juk būtent per rankas greičiausiai plinta įvairūs mikroorganizmai.

ŠVARIOS RANKOS – SAUGIOS RANKOS

Kaip plaunamos rankos

Nuolat diskutuojama, kokie rankų higienos metodai yra tinkamiausi. Įvairių šalių higienos normų rekomenduojamos rankų higienos technikos šiek tiek skiriasi. Lietuvos higienos normos nurodo, kad pagrindiniai rankų higienos metodai yra rankų plovimas (su muilu ar detergentu), higieninis rankų plovimas (su muilu arba detergentu ir spiritu) ir chirurginis rankų paruošimas (naudojant muilą, antiseptines medžiagas). Rankų plovimas su muilu ar detergentais stabdo mikroorganizmų dauginimąsi, tuomet juos galima lengvai nuplauti, o antiseptikai naikina mikroorganizmus ar sustabdo jų augimą. Visgi pastebėta, kad dažniausiai nepakankamai gerai plaunamos tokios sritys kaip delno vidinio paviršiaus vidurys, pirštų galiukai ir panagės, nykščio pagrindas.

Rankų paviršių reikia plauti su muilu ne mažiau kaip 10 sek., po to nuplauti vėsiu tekančiu vandeniu. Atsargiai nusausinti rankas vienkartiniu (popieriniu) rankšluosčiu, netrinant ir nepažeidžiant odos. Laikant rankoje tą patį rankšluostį uždaromas ir vandens čiaupas. Jei naudojami medžiaginiai rankšluosčiai, jie turi būti individualūs. Naudojant skystą antimikrobinį muilą, jį būtina pilti ant sudrėkintų rankų, kad rankų oda būtų kuo mažiau dirginama. Skysto muilo talpa keičiama arba užpildoma iš naujo tik tuomet, kai visiškai ištuštėja. Darbo metu nerekomenduojama nešioti žiedų ar apyrankių, nes tuomet sunku gerai nuplauti rankas ir padidėja infekcijų perdavimo rizika. Nešiojant rankų papuošalus, dažniau suplėšomos pirštinės.

Kada reikia plauti rankas

Medikams ir slaugos personalui būtina plauti rankas:

  • prieš atliekant invazines procedūras
  •  prieš kontaktuojant su ypač imliais infekcijai ligoniais (pvz., imunosupresinės būklės ar naujagimiais),
  •  prieš ir po žaizdų (operacinių, trauminių ar kt.) tvarkymo instrumentais,
  •  po procedūrų, kurių metu rankos galėjo būti mikrobiologiškai užterštos, ypač – po kontakto su gleivine, krauju ar kūno skysčiais, sekretais ar ekskretais,
  •  po sąlyčio su aplinkos objektais, kurie gali būti užteršti pavojingais mikroorganizmais (pvz., panaudojus šlapimo matavimo ar sekretų rinkimo indus ir pan.),
  •  po kontakto su infekuotu ligoniu ar asmeniu, kuris gali būti užsikrėtęs.

Tiesioginiai ir netiesioginiai kontaktai su ligoniais (pvz., kraujo spaudimo matavimas ir pan.) papildomo rankų plovimo nereikalauja.
 

Pirštinių naudojimas

  • Plaukite rankas prieš apsimaunant ir nusimaunant pirštines.
  • Pirštinių naudojimas nepakeičia rankų higienos.
  • Pirštinės naudojamos esant sąlyčiui su krauju ar kitais kūno biologiniais skysčiais, potencialiai užkrėsta medžiaga.
  • Po kontakto su pacientu pirštines nusiimkite ir išmeskite, nenaudokite tų pačių pirštinių kelis kartus.
  • Nusiėmus pirštines nusiplaukite rankas arba naudokite dezinfekantą alkoholio pagrindu.

Rankų priežiūra

Rankų priežiūrai tinka kremai losjonai, kremai balzamai, kurių sudėtyje yra ramunėlių ar kitų vaistažolių. Tepalų darbo metu naudoti nerekomenduojama. Saugokime savo rankas, namuose nešveiskime kriauklių, neplaukime indų karštu vandeniu. Netinkami plovikliai nusausindami rankų odą didina mikrotraumų galimybę. Jei rankų oda sausa, pavargusi, patartina namuose daryti voneles. Jei rankos yra sušalusios ar jautresnės, patartina jas 10-15 min. palaikyti bulvių nuovire. Pagerės kraujotaka, rankos taps baltesnės, švelnesnės. Kitas receptas: patepkite rankas medumi ir šiltai palaikykite 15-20 minučių. Tačiau ši procedūra tinka žmonėms, kurie nėra alergiški medui. Labai gerai drėkina ir maitina rankų odą šiltas aliejus. Juo ištepkite rankas ir įkiškite į šiltas pirštines.

Stiprūs ir sveiki nagai teikia ne tik grožį, bet ir pasitikėjimą. Jei lakuojate nagus – rinkitės mažiau kenksmingą laką. Ir būtinai prisiminkite, kad prasta nagų būklė gali signalizuoti apie vidinius negalavimus, pavyzdžiui, vitaminų trūkumą. Tyrimai rodo, jog po priaugintais nagais bei atsilupinėjusiu nagų laku randama gana didelė koncentracija bakterijų

Rankų higiena yra tik vienas iš paciento slaugos proceso aspektų. Daug naudingos informacijos slaugos klausimais Hausengel slaugytojai gali rasti prisijungę prie IHK sertifikuotos mokymo programos, skirtos visiems besidomintiems slauga namų aplinkoje. Kursas sertifikatui "Slauga namų aplinkoje (IHK)" gauti apima 23 modulius ir 230 pamokas. Platus priemonių ir praktiškai pritaikomos informacijos spektras skatina kursų dalyvius išmoktą medžiagą susieti tarpusavyje ir taikyti praktikoje. Jūsų asmeninis Hausengel konsultantas mielai padės Jums prisijungti prie programos.