Schliessen
Schliessen

Vakcinacijos nuo COVID-19 procesas Lietuvoje

27.12.2020 Lietuva pirmoji iš visų trijų Baltijos šalių pradėjo vakcinacijos prieš koronaviruso sukeltą Covid-19 ligą procesą. Penkių didžiųjų miestų pagrindinių klinikų gydytojai ir slaugytojai pirmieji buvo paskiepyti konsorciumo  Biontech-Pfizer vakcina. 

Vakcinacijos nuo COVID-19

Tai tik mažas bakstelėjimas, tačiau turintis didžiulę reikšmę sveikatai

Šiuo metu, remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Lietuvoje registruojamas didžiausias užsikrėtimų skaičius Europoje, nors pandemijos pradžioje naujų užsikrėtimų skaičius ilgą laiką buvo palyginti nedidelis. Kovoje su antrąja viruso banga visuomeninis gyvenimas Lietuvoje apribotas iki minimumo. Veiksminga ir saugi vakcina turėtų tapti lemiamu faktoriumi siekiant nugalėti pandemiją ir leisti  palaipsninį kontaktų ribojimų mažinimą. Pirmiausiai didžioji gyventojų dalis turėtų įgyti imuninę apsaugą nuo viruso. Būtent vakcinacijos pagalba reikšminga populiacijos dalis įgaus imunitetą ir bus stipriai sumažinta sunkių  COVID-19 ligos atvejų rizika. Siekiant apsaugoti visuomenę nuo koronaviruso, šiuo metu ES yra patvirtinusi dviejų gamintojų vakcinas.

Lietuvoje pirmiausiai turėtų būti paskiepyti gydytojai bei medicinos personalas, o taip pat slaugos bei socialinės globos įstaigų gyventojai bei darbuotojai. Tai planuojama atlikti per pirmąjį 2021 metų ketvirtį. Pirmoji maždaug 10 000 vakcinos dozių siunta į Lietuvą buvo pristatyta gruodžio 26 dieną. «Tai yra geriausia kalėdinė dovana medicinos personalui», savo Twitter paskyroje pasidžiaugė Ministrė pirmininkė Šimonyte. 

Šių metų sausio 5 dieną Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai išplatino informaciją apie tai, kokios pacientų grupės bus vakcinuojamos pirmiausiai.

2021 metų I ketvirtis:

  • Medikai, dalyvaujantys COVID-19 ligos gydyme;
  • Didžiausios rizikos pacientai;
  • Savanoriai, dalyvaujantys COVID-19 ligos gydyme;
  • Mobiliųjų punktų ir Karščiavimo klinikų darbuotojai;
  • Slaugos, palaikomojo gydymo ir socialinės globos įstaigų gyventojai ir darbuotojai;
  • Laboratorijų, atliekančių COVID-19 tyrimus, darbuotojai;
  • Specialistai, atliekantys protrūkių epidemiologinę diagnostiką ir vykstantys į COVID-19 židinius;
  • Kiti asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, neturintys tiesioginio sąlyčio su COVID-19 sergančiais pacientais;
  • Vaistinių darbuotojai;
  • Vyresni arba 80-imties metų asmenys;
  • 75-79 metų asmenys;
  • 70-74 metų asmenys;
  • 65-69 metų asmenys.

2021 m. II-III ketvirtį bus pradėti skiepyti:

  • Ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio ir specialiųjų poreikių asmenų ugdymo specialistai;
  • asmenys, turintys kitus rizikos veiksnius;
  • Visuomenei svarbias funkcijas atliekantys darbuotojai;
  • Kiti asmenys.

Šiuo metu vakcina nėra būtina sąlyga darbui slaugos srityje, tačiau neabejotinai rekomenduojama. 

Vokietijoje paskiepyti gali būti tie slaugytojai, kurie turi artimą kontaktą su slaugomais asmenimis, vyresniais nei  70 metų , sergantiems Dauno sindromu arba psichinėmis ligomis (pvz. demencija) arba po organų transplantacijos priklauso aukštos užsikrėtimo rizikos grupei, kuriuos užregistruoja šeimos nariai. Tam yra būtinas Vokietijos Ligonių kasų valstybinis arba privatus sveikatos draudimas.

Linkime visiems sveikatos ir stipraus imuniteto!

Daugiau informacijos rasite:

https://vaccination-info.eu/lt/covid-19

https://koronastop.lrv.lt/lt/duk/skiepai-nuo-covid-19

Rodykime gerą pavyzdį, nes skiepas nuo korona viruso svarbus mums visiems - po vieną esame stiprūs, o kartu esame nenugalimi!

 

Hausengel aktualijos
Čia rasite visus Hausengel pranešimus tokiomis temomis kaip slauga ir priežiūra, o taip pat patarimų ir įdomybių
Visos naujienos

Ribojimų, keliaujantiems į Vokietiją, atlaisvinimas

Remiantis Robert-Koch instituto duomenimis, koronaviruso skaičiai nuolat mažėja. Gegužės pradžioje buvo atsisakyta daugelio, su pandemija susijusių ribojimų. Daugelyje vietų buvo atšaukta apsauginių…

Slaugytojų vakcinacija nuo korona viruso

Šiuo metu prioritetine tvarka vakcinuojami vyresni žmonės bei žmonės, sergantys tam tikromis ligomis, kadangi jie yra priskiriami aukštos rizikos grupei  korona viruso atveju  ir apsauga jiems yra…

Kelionių ribojimai atvykstantiems iš viruso mutacijų regionų: Kas galioja?

Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą bei mažinti viruso mutacijų atvejų skaičių, nuolat yra atnaujinami ribojimai atvykstantiems į Vokietiją. Atvykstantiems iš Europos sąjungos šalių narių iki vakar…