<
Schliessen
Schliessen

KRAUJO DONORYSTĖ – DOVANOTA ATEITIS

Artėja gražiausios metų šventės! Dauguma organizacijų skelbia įvairias paramos akcijas, skirtas piniginėmis lėšomis paremti sergančius, vienišus, sunkiai besiverčiančius žmones. Tačiau kartais parama gali nekainuoti visiškai nieko, bet būti pačia didžiausia dovana gyvenime. Juk paaukotas kraujas gali dovanoti gyvybę!

Visi ne kartą esame girdėję pranešimus apie tai, kad Nacionaliniam kraujo centrui nuolat trūksta kraujo. Tačiau dažnai ši informacija tiesiog praslysta pro ausis. O juk kažkam ir šiuo momentu paaukotas kraujas gali būti gyvybiškai svarbus. Kadangi mūsų komanda neliko abejinga vienam iš tokių kvietimų tapti neatlygintinais donorais, norime pasidalinti įdomia informacija. Taigi, kas yra donorystė? Ką turėtume apie tai žinoti kiekvienas iš mūsų?

Kraujo donorystė naudinga

Kaip savo internetiniame puslapyje rašo Nacionalinis kraujo centras, prieš kurį laiką buvo pristatytas mokslinis tyrimas, kuris atskleidė įdomų faktą. Reguliariai kraujo duodantys žmonės, kurie avarijos ar sudėtingos operacijos metu stipriai nukraujuoja, turi galimybę išgyventi gerokai dažniau nei kraujo neduodantys žmonės.

Kraujo donorystė nekenkia žmogaus organizmui

Pagrindinis kraujo donorystės principas - jokios žalos donorui ir didžiausia nauda ligonio sveikatai. Šis principas kraujo donorystėje yra pagrindinis jau daugelį dešimtmečių, nes vienas iš svarbių tikslų - remti kilnią kraujo donorystės misiją ir skatinti žmones duoti kraujo kelis kartus per metus. VšĮ Nacionaliniame kraujo centre donorų sveikata nuolat stebima ir vertinama. Lietuvos ir kitų šalių ilgametė patirtis rodo, kad nuolatinė kraujo donorystė neturi neigiamos įtakos donorų sveikatai. Kraujo donorais gali būti sveiki asmenys nuo 18 iki 65 metų amžiaus, savanoriškai duodantys kraujo ar jo sudėtinių dalių. Žmogaus kūno masė turi būti ne mažesnė nei 50 kilogramų.

Todėl kviečiame aktyviau pasidomėti galimybe tapti neatlygintinu kraujo donoru ir prisidėti grąžinant sveikatą ar net gyvybę tam, kuriam šiuo metu to reikia.