<
Schliessen
Schliessen

Sveikas stuburas – geros sveikatos garantas

Balandžio mėnesį minima nemažai su sveikata susijusių dienų: tai Pasaulinė sveikatos diena (04.07), Tarptautinė sergančiųjų Parkinsono liga diena (04.11.), Tarptautinė gyvybės diena, Medicinos darbuotojų diena (04.27) ir keletas kitų. Tai puiki proga skirti daugiau dėmesio sau bei ligų prevencijai. O mes kviečiame atkreipti dėmesį į vieną labiausiai paplitusią nusiskundimų sritį – nugarą bei stuburą. Pasaulinė statistika negailestingai byloja, jog 8 iš 10 pasaulio gyventojų bent kartą gyvenime susiduria su stipriais nugaros skausmais. 

Sveikas stuburas

Nugara – viena svarbiausių mūsų kūno dalių. Jos pagrindas yra STUBURAS, kuris palaiko visas kūno funkcijas ir dirba 24 valandas per parą, net tada, kai jūs miegate. Vertėtų atkreipti dėmesį į tai, jog su amžiumi, ypač pasiekus 30 metų ribą, organizme vykstantys procesai lėtėja, o raumenys, jei jiems neskiriama pakankamai dėmesio, pradeda degeneruoti, mažėja jų masė. Prastėja ir pačių tarpslankstelinių diskų kokybė bei tvirtumas, sąlygotas tiek amžiaus tiek mitybos subtilumų.

Taisyklingai išlinkęs stuburas veikia kaip amortizatorius. Jis tolygiai visoms savo dalims gali paskirstyti pavojingą krūvį, atsirandantį dirbant fizinį darbą. Stuburą daro elastingą, padeda jam amortizuoti sukrėtimus, smūgius taip pat ir tarpslanksteliniai diskai – savotiškos kremzlinio audinio tarpinės. Todėl žmogaus stuburas gali išlaikyti 18 kartų didesnį ašinį krūvį negu tokio pat storio betoninis stulpas.

Stuburą sudaro 33 tarpusavyje sujungti kauliukai, vadinami STUBURO SLANKSTELIAIS. Stuburo slanksteliai skiriami į penkias dalis. Viršuje yra septyni kaklo slanksteliai, žemiau – dvylika krūtinės ląstos ir penki juosmens slanksteliai. Žemiau – dar penki kartu sujungti slanksteliai, einantys nuo kryžkaulio; stuburas baigiasi uodegikauliu. Tarp stuburo slankstelių yra amortizatoriais vadinami tarpslanksteliniai DISKAI. Tai leidžia nugarai lankstytis įvairiomis kryptimis. Jie maždaug apskritimo formos, gana plokšti, juos sudaro drebučių masė, turinti elastingų skaidulų tinklelį, vadinama žiedu. Žemesnioji nugaros dalis (JUOSMENS SRITIS) yra labiausiai pažeidžiama sritis, nugaros skausmai dažniausiai atsiranda šioje vietoje. Taip yra todėl, kad žemesnioji nugaros dalis išlaiko visą kūno iki liemens svorį ir dar svorį, kurį mes keliame. Stuburas dar turi sukinėtis ir lankstyti viršutinę kūno dalį. Neišvengiamai žemesnioji nugaros dalis kenčia nuo susidėvėjimo ir sužalojimo problemų.

Taisyklinga laikysena yra geriausia dovana Jūsų stuburui. Daug judėdami arba dirbdami fizinį darbą dažnai nesusimąstome, jog tai galime daryti netinkamai. Tokiu būdu kenkiame savo sveikatai, gali atsirasti ne tik ūmus, bet ir lėtinis nugaros skausmas. Nuolatinė aktyvi fizinė veikla ar fizinis darbas apkrauna tam tikras stuburo atramines vietas. Lėtinis apatinės nugaros dalies skausmas, stuburo slankstelių lūžiai, stuburo diskų išvaržos – tai vieni iš dažniausiai pasitaikančių su aktyvia fizine veikla susijusių pokyčių. Klaidinga manyti, kad fizinis darbas ir su juo susijusios traumos ar būklės daugiausia susijusios tik su statybų, pramonės ar žemės ūkio sektoriais. Slaugos srityje dirbantiems specialistams neretai kyla problemų, kai nepaisoma tinkamos ligonio kėlimo technikos rekomendacijų. Todėl mes nuolat raginame mūsų slaugytojus plėsti savo profesinių žinių ribas, dalyvauti įvairiuose mokymuose ir tokiu būdu saugoti ne tik slaugomo asmens, bet pirmiausia savo sveikatą. Daug vertingos informacijos galima gauti nuotolių mokymų, kuriuos siūlo Hausengel akademija, būdu. Visą informaciją apie šiuos mokymus jums mielai suteiks asmeninė konsultantė.

Tegul nugara netampa kliūtimi Jūsų aktyvumui!