<
Schliessen
Schliessen

Tegul dovanos teikia džiaugsmą!

Artėja gražiausias metų laikas Kalėdos. Kaip ir kasmet skubame laiku pasirūpinti dovanomis artimiesiems. Tačiau dovanos sergančiajam – jautresnė tema nei galėjote pagalvoti. Dovanų teikimas yra labai svarbus žmonių tarpusavio santykiams. Jis padeda išsaugoti ir sustiprinti ryšius, suartina. Tačiau neretai dilema iškyla renkant dovaną sergančiam artimąjam? Nusiminusiam, dėl sveikatos susirūpinusiam žmogui dovanos parinkimas gali tapti kur kas didesniu iššūkiu. Juk dovana, kurios tuo metu sergantis asmuo dėl savo sveikatos būklės negali panaudoti gali sukelti labai  nemalonius jausmus.

Tegul dovanos teikia džiaugsmą

Kokių dovanų vengti? Tinklaraštininkė Claire Wade sudarė sąrašą, kuriame pažymėjo, ką dovanoti ir ko ne sergančiam žmogui.

1. Nepirkite sergančiam žmogui dovanos, kur žmogus būtų priverstas kažkur eiti. Nebent 100 proc. žinote, kad žmogus tikrai norės ir galės tai padaryti. Tad dovanų kuponai, kuriuos išleisti galima tik konkrečioje parduotuvėje ne visuomet yra gera išeitis.

2. Dėl valgomų dovanų galioja ta pati taisyklė kaip ir dėl kvepiančių. Turite būti tikri, kad žmogus toleruoja dovanos turinį, nėra alergiškas.

3. Netinkamos ir trumpo galiojimo dovanos. Pavyzdžiui, dovanų kuponas, kurį reikia išnaudoti per mėnesį ar kažkas, ką būtina daryti tik tam tikromis dienomis. Dovanos turi būti lanksčios, kad galėtų prisiderinti prie žmogaus sveikatos būklės ir tų dienų, kai jis jausis geriau.

4. Jei žmogus rimtai serga, reikėtų vengti dovana priminti jam, koks jis buvo laimingas iki tol kol nesirgo. Tad įrėminti judviejų nuotrauką iš atostogų, kai jis dar nesirgo, ne visuomet bus pati geriausia mintis.

Tad kas būtų tinkama dovana sergančiam žmogui?

  • Paprasčiausias būdas yra paklausti, ko žmogus norėtų. Ši taisyklė labai paprasta, bet tuomet niekada neprašausite. Jei norite išsaugoti staigmeną, galima tiesiog išprovokuoti diskusiją apie geriausias ir blogiausias gautas dovanas ir tokiu būdu sužinoti daugiau.
  • Stebėkite žmogaus socialinius tinklus. Ten galite pamatyti idėjų, kas galėtų praversti ligotam artimajam.
  • Dovanų kuponai, kuriuos galima panaudoti ir internetu. Puiki atsvara, jei žmogus negalės ar nenorės kažkur eiti. Išsirinks dovaną, kokios nori ir ji bus pristatyta tiesiai į namus.
  • Gera dovana bus ir gražus vaizdas prieš akis. Jei žmogus daug laiko praleidžia lovoje, prieš akis pakabintas gražus, tačiau neutralus paveikslas ar kitas daiktas, kuris pakeis kambario aplinką, nuramins, suteiks gerų emocijų.
  • Lovoje gulinčiam žmogui gera dovana bus ir priemonės kažkokiam užsiėmimui, ką galėtų daryti sėdėdami. Galbūt tai gali būti rankdarbių dėžutė, galvosūkių knyga ar pan.

Psichologė ir psichoterapeutė Rita Zykienė teigia, kad iš tiesų dovanojant dovanas sergantiesiems reikėtų orientuotis į keletą svarbių momentų:

  • Neakcentuoti ligos. Matyti žmoguje žmogų, o ne ligonį. Prisiminkime, ką jis mėgsta, kuo domisi, dėl ko džiaugiasi, kokia veikla užsiima.
  • Jeigu dėl ligos jau yra visiškai nedarbingas, laiką leidžia namuose ar gydymo, slaugos įstaigoje, gali būti labai apribotas ir finansiškai. Gali būti, kad svarbesnė dovana jam būtų mėgstamas maistas ar buities reikmenys, drabužiai.
  • 3. Tiek sveiko, tiek sergančio žmogaus reikia klausti, ko jis norėtų. Jeigu vaikai rašo laiškus Kalėdų seneliui su savo svajonėmis, tai sergančių suaugusiųjų norai ir svajonės yra taip pat svarbūs ir gali keistis.
  • 4. Sergantis žmogus ne tik apribotas finansiškai, bet ir dažnai yra pamirštamas draugų, giminaičių ir gali jaustis tarsi būtų gyvas palaidotas, niekam nebereikalingas. Kad jis kuo ilgiau gyventų ir kad sveikata būtų geresnė, jam gyvybiškai reikia kontaktų su kitais žmonėmis. Jis laukia ne tiek dovanų, kiek gyvo susitikimo arba pokalbio telefonu, pabendravimo.
  • 5. Prie universalių dovanų priskiriama tam tikri maisto produktai: medus, riešutų, šokoladinių gaminių, vaisių rinkiniai, arbata, kava ir pan., šiltos vilnonės kojinės, pirštinės, šaliai, skaros. Jeigu žinome sergančiojo hobį – gali būti atitinkama knyga, mėgstamos muzikos įrašai, laikraščio ar žurnalo prenumerata, įvairūs kalendoriai ir t.t.


Mums reikia dovanoti, nes jaučiamės laimingesni dovanodami. Svarbu yra ne tik ką dovanojame, bet ir kaip dovanojame. Juk jokiais pinigais nepamatuosime jausmų, nuotaikos su kuria dovanojame. Linkime  visiems prasmingo švenčių laukimo ir nuostabaus dovanojimo džiaugsmo!