<
Schliessen
Schliessen

Vaikščiokite! Tai sveika ir smagu

Mūsų gyvenimo ritmas ir galimybės šiais laikais leidžia mums praktiškai nebekelti kojos iš namų – dalis žmonių dirba namuose, internetu galime užsisakyti maisto ir visų kitų prekių, sutvarkyti visus biurokratinius reikalus, mokytis, pramogauti, susirasti draugų. Sąrašą galima būtų tęsti be galo. Tačiau patogiai gyvendami atsisakome vieno paprasčiausių fizinio aktyvumo būdo – vaikščiojimo. Įdomu, kad nuo seniausių laikų iki pat mūsų dienų pagrindinės žmogaus kūno padėtys, tokios kaip gulėjimas, sėdėjimas, stovėjimas ar bėgimas, nedaug pakito. Tai pasakytina ir apie kūno judesius: lenkimasis, siekimas, laikymas, pasvirimas – išliko nepakitę per amžius. Tačiau žmogaus vaikščiojimo įpročiai pasikeitė iš esmės. Nors šiuo metu visais būdais yra skatinama aktyvi fizinė šiuolaikinio žmogaus veikla, tačiau keista pagalvoti, kad poreikis vaikčioti yra sumažėjęs iki minimumo.

Vaikščiokite! Tai sveika ir smagu

Net nesusimąstome kokią naudą mums teikia net trumpas pasivaikščiojimas ir kokią naudą tai teikia organizmui atitinkamai ilginant fizinės veiklos trukmę:

Paskaičiuota, kad tik 3 minutės fizinės veiklos gryname ore leidžia nuraminti savo mintis ir gerokai sumažinti juntamą stresą, o tai prisideda prie bendros geros savijautos.

Pakanka 5 minučių, kad pokyčiai pasimatytų žmogaus veide: kai neramios mintys nustumiamos į šalį, o žmogus mėgaujasi jį supančios aplinkos vaizdais ir pilnais plaučiais kvėpuoja grynu oru, nežymiai pakyla lūpų kampučiai.

10 minučių pasivaikščiojimas gryname ore leidžia atsipalaiduoti, atsiriboti nuo patirto streso ir produktyviai apmąstyti einamuosius reikalus, kurti ateities planus.

15 minučių trukmės fizinė veikla teigiamai veikia organizmo chemines reakcijas: cukraus kiekis kraujyje sumažėja net iki 24 valandų. Dėl cukrinio diabeto kenčiantiems žmonėms fizinės veiklos režimas yra ypatingai svarbus.

Net ir nedidelis besikartojantis persivalgymas gali lemti palaipsnį svorio didėjimą, todėl fizinis krūvis, kaip 30 minučių pasivaikščiojimas, tampa lemiamu faktoriumi siekiant sudeginti nepageidaujamas suvartotas kalorijas.

Laikoma, kad 45 minutės aktyvios veiklos jau yra tikras sportas, lemiantis širdies raumens stiprinimą, medžiagų apykaitos suaktyvinimą, kraujagįslių stiprinimą.

90 minučių vaikščiojimo ar kitos aktyvios fizinės veiklos lemia pilną mūsų organizmo išsivalymą – tiek psichologiškai, tiek ir nuo pavojingų toksinų, esančių mūsų organizme.

Yra sakoma: „Vaikščiok pėsčiomis po 30 minučių 5 kartus per savaitę – ir pailginsi savo gyvenimą 2 metais.“ Ir tai yra patvirtinta Harvardo universiteto (JAV) mokslininkų eksperimento rezultatais, kai jie bandė išsiaiškinti, koks yra fizinio krūvio minimumas, norint išvengti hipodinamijos ir su ja susijusių ligų. Mokslininkų apskaičiuotos rekomendacijos skelbia, kad siekiant palaikyti gerą sveikatą ir savijautą būtina vaikščioti ne mažiau kaip pusvalandį per parą. Taigi, planuojant pertraukas dienos metu, verta pagalvoti kas iš tikrųjų yra naudinga organizmui!