<
Schliessen
Schliessen

Žaidimai – ne tik vaikams

Ne kartą esame girdėję palyginimus, kad mažas ir senas - panašūs. Vaikams nereikia mokytis žaismingumo, linksmumo ir nesivaržymo. Jie dar nesupranta, kad reikia save riboti ir stengtis gyventi pagal visuomenėje priimtus standartus. Visai kitaip yra suaugusiųjų pasaulyje. Jeigu žmonės kartais pamirštų, kokie jie yra rimti ir svarbūs, ir leistų sau  pasielgti nutrūktgalviškai, išlaisvintų savo fantaziją, jie jaustųsi kur kas laimingesni.

Žaidimai – ne tik vaikams

Kalbant apie žaismingumą, pirmiausiai į galvą ateina vaikų žaidimai. Tačiau įdomu tai, kad remiantis tyrimais, nuo žaidimų tiesiogiai priklauso žmonių kūrybingumas. Specialistai teigia, kad rimtos suaugusiųjų problemos reikalauja kūrybingų sprendimų, net jei taip neatrodo. Žaidimai gali padėti greičiau rasti tinkamą problemos sprendimo būdą ir pakeisti senus įpročius naujais bei veiksmingesniais. Žaidimai yra galinga jėga. Jie ne tik kelia nuotaiką, bet ir sumažina neurodegeneracinių ligų riziką. Manoma, kad žaidimas yra proto būsena, bet ne specifinė veikla. Tai tokia veikla, kuri įtraukia, prikausto dėmesį, padeda pamiršti laiką, bet neturi konkretaus tikslo. 

Slaugos srityje dirbantiems slaugytojams svarbu nepamiršti, kad žaidimai gali būti ne tik puikus būdas tarpusavio ryšio su slaugomu žmogumi užmezgimui, ne tik viena iš laisvalaikio praleidimo formų, tačiau ir patikrinta savipagalbos priemonė, norint atsipalaiduoti, nukreipti mintis bei kitaip pažvelgti į kasdienes problemas. Todėl atminkite, dėlionės, kryžiažodžiai, lauko ir stalo žaidimai bei kitos veiklos skirta ne tik vaikams! O štai dar keletas veiklų:

  • Tetris: Šis loginis žaidimas, tinkantis visoms kompiuterių ir mobiliųjų telefonų operacinėms sistemoms, yra vienas populiariausių žaidimų tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusiųjų. Kiekvieną kartą kilus norui apsilankyti socialiniuose tinkluose, įsijunkite šį žaidimą ir pažaiskite 5 minutes. Kodėl? Tai ne tik linksma, bet ir padeda labiau susikaupti, ilgiau išlaikyti dėmesį negu socialiniai tinklai, veikiantys priešingu principu.
  • Spalvinimas: Spalvinimo knygos suaugusiesiems itin išpopuliarėjo pastaruoju metu. Kiekvienam verta įsigyti kreidelių, flomasterių, spalvotų pieštukų ir leisti sau vėl pasijusti vaiku! Spalvinimas, taip pat kaip ir kai kurie žaidimai, padeda ilgiau išlaikyti dėmesį. Rekomenduojama rasti laiko tokių knygelių spalvinimui kasdien. Kada paskutinį kartą spalvinote? Greičiausiai tada, kai dar mokėtės mokykloje. Užteks paspalvinti 5 minutes, kad vėl galėtume grįžti prie kasdienių užduočių, jausdamiesi šiek tiek pailsėję ir atgavę jėgas.

  • Dainavimas duše: Tas pats principas, bet kita veikla. Atsukite vandenį ir padainuokite dainą, kuri pirma ateis į galvą. Tą darykite garsiai. Skamba kvailai, bet kaip tik dėlto ir veikia. Dainavimas duše yra veikla be tikslo, todėl ji suteikia džiaugsmo ir padeda pamiršti visus pasaulio rūpesčius bei prarasti laiko nuovoką.

  • Smagių žaidimų vakaras: Žiūrėti serialus ar filmus įdomu, bet tai pasyvi veikla. Tokia veikla gali padėti pailsėti, bet ji nesuteikia tiek energijos ir smagių potyrių kaip žaidimai. Žaidimai nebūtinai turi būti ilgi. Jau po 5 – 10 minučių, suaktyvinama smegenų veikla. Stalo žaidimai suteikia galimybę nors trumpam atitrūkti nuo kasdieninių rūpesčių ir pasinerti į nuotykius. Tai padeda atsipalaiduoti, nukreipti mintis nuo darbų ir rūpesčių, apima teigiamos emocijos. Džiaugsmas, juokas, azartas bei žinoma noras laimėti. Pozityvios emocijos teigiamai veikia ir žmogaus sveikatos būklę. Tad stalo žaidimai gali padėti įveikti net stresą.

  • Apyrankės, karoliai, auskarai: Nėra svarbu ką konkrečiai kursite, tačiau karoliukų vėrimas puikiai veikia smulkiąją motoriką, skatina koncentraciją ir dėmesį veikloje, taip pat prisideda prie kūrybiškumo ir rankinio meistriškumo palaikymo. Suaugusiems būti žaismingiems neretai trukdo baimė, atrodyti neoriai, neatsakingai ir nebrandžiai. Nepamirškite, kad niekada negalėsite priimti spontaniškų sprendimų, jei negalėsite išbandyti naujų būdų, kaip išreikšti save.