<
Schliessen
Schliessen

Ugningos naktys ir skraidantys kiaušiniai: Velykų tradicijos Vokietijoje

Dauguma mūsų slaugytojų mielai praleidžia  šventines Velykų dienas namuose kartu savo šeimomis. Tačiau tie, kam šiuo metu pasitaikys proga būti Vokietijoje, galės susipažinti su velykiniais papročiais, kurie, be klasikinių margintų kiaušinių ir tradicinių velykinių pietų, gali  pasirodyti ne tik  įdomūs, bet kartais ir šiek tiek keistoki. Mes esame dėkingi visiems slaugytojams, kurie imasi užsakymo velykiniu laikotarpiu, ir norėtume atsidėkoti už jų atsidavimą, organizuodami loteriją ir numatydami papildomas premijas. Galbūt Jūs taip pat dalyvausite šventėje prie velykinio laužo arba kiaušinių mėtymo rungtyje? Nesate apie tai girdėję? Tuomet skaitykite apie šias vokiškas Velykų tradicijas.

Velykų papročiai yra ne tik giliai įsišakniję vokiečių kultūroje, bet ir suteikia džiaugsmo bei pralinksmina kasdieniame gyvenime. Ypač paminėtinos dvi ypatingos velykinės tradicijos: velykinis laužas ir kiaušinių mėtymas. 

Šie papročiai suteikia puikią galimybę patirti nepamirštamų akimirkų su senjorais, kuriuos Jūs prižiūrite, ar net kartu su visa šeima, o taip pat pajusti šventinę nuotaiką Vokietijoje.  

Velykinis laužas: Šviesų jūra, kuri atbaido žiemą

Velykinis laužas yra įspūdingas paprotys, kuris sutinkamas daugelyje Vokietijos regionų. Šeštadienio vakarą prieš Velykas žmonės renkasi, kad įkurtų didžiulį laužą. Ši tradicija simbolizuoja pavasario pergalę prieš žiemą arba šviesos pergalę prieš tamsą. Tai bendrystės ir šilumos momentas, turintis labai senas tradicijas. 
Šis paprotys sutinkamas ir daugelyje pasakų bei mitų. Manoma, kad seniau aplink ugnį buvo šokama, o jai bebaigiant degti  buvo šokinėjama per žarijas. Tradiciškai tai buvo siejama su drąsa, tačiau kartu  buvo tikima, kad šuolis per ugnį gali išgydyti arba apsaugoti nuo ligų. Šiandien velykinis laužas yra daugiau šeimos arba maža liaudies šventė, kuri suburia žmones pabūti kartu. Velykinio laužo liepsnos šviečia naktyje ir sukuria užburiantį ugnies jūros vaizdą, kuris daugelį tiesiog sužavi. Jei nei karto to dar nematėte, turėtumėte būtinai sudalyvauti.

Kiaušinių mėtymas: įdomus tradicinis žaidimas

Iš pradžių tai gali skambėti šiek tiek beprotiškai, tačiau kai kuriuose Vokietijos regionuose žaidimai su kietai virtais kiaušiniais yra populiari Velykų tradicija. Kaip rodo pavadinimas, jie yra mėtomi.

Yra keletas šio žaidimo variantų: kai kurie stengiasi kiaušinius į tam tikrą vietą pataikyti per kuo mažiau metimų, o kiaušinių mėtytojas visada bėga paskui mestą kiaušinį. Kiti stengiasi mesti kiaušinius kuo aukščiau ir kuo toliau, jų nesudaužydami. Jei mėtymo metu kiaušinis lieka sveikas, manoma, kad mėtytojui tai atneš sėkmę. Kai kurie net meta kiaušinį per savo namą,  tikėdamiesi, kad jo nesudaužys. Jei kiaušinis lieka sveikas, tai reiškia savotišką apsaugą nuo žaibo. Vienaip ar kitaip, šis velykinis paprotys  sukelia daug juoko, o kiaušiniai, nesvarbu sveiki ar sudužę, po visko tiesiog suvalgomi. Ar jau buvote girdėję apie kiaušinių mėtymą? O gal net teko dalyvauti?

Tačiau nesvarbu kaip nuspręsite praleisti Velykas: Mes Jums linkime nuostabaus laiko ir gražių švenčių.